Obľúbené bylinky, ktoré môžete pestovať v záhrade či altánku, ich benefity a účinky na zdravie

Bylinky sú jedným z najjednoduchších spôsobov, ako pridať chuť jedlám či nápojom. Sú jednoduché na pestovanie a majú rôzne priaznivé účinky na zdravie. Ktoré bylinky sú obľúbené na pestovanie v záhrade či v záhradnom altánku?
Čo v článku nájdete:
V poslednej dobe s nárastom záujmu o zdravý životný štýl rastie aj obľuba byliniek a ich využívania pri príprave jedál či nápojov. Bylinky sú skvelým spôsobom, ako dodať chuť vašim obľúbeným jedlám a nápojom a zároveň dopriať telu, ako sa hovorí, zdravie na tanieri. Takmer všetky bylinky sú nenáročné na pestovanie, potrebujú iba slnečné svetlo, pravidelnú zálievku a dobrú drenáž. Niektoré môžete pestovať v záhonoch v záhrade, iné zas v črepníkoch napríklad na terase či v záhradnom altánku.
Petržlen

Petržlen je jednou z najčastejšie sa vyskytujúcich byliniek v záhradách. Je nenáročný na pestovanie a prospešná je tak ako jeho zelená vňať, tak aj koreň. Petržlen je bohatý na vitamíny A, B, C, K a obsahuje tiež mnohé minerálne látky, ako napríklad vápnik, draslík, sodík, horčík a železo. Vňať petržlenu je bohatá na vitamín C. Petržlen priaznivo vplýva na trávenie a pomáha bojovať proti infekciám a baktériám. Vďaka bohatosti na vitamín C pomáha posilňovať obranyschopnosť organizmu a taktiež udržiava zdravie pokožky. Vedeli ste že petržlen slúži aj ako prírodný osviežovač dychu? Pomáha totiž bojovať s baktériami v ústnej dutine, ktoré by mohli spôsobovať zápach z úst.
Použitie: Petržlenová vňať je azda najčastejšie používané bylinkou v kuchyni. Hodí sa do polievok, omáčok ale aj čerstvo nasekaná do zeleninových šalátov či plniek. Z petržlenu sa dá pripraviť aj čaj a výluh a svoje uplatnenie si nachádza aj v kozmetike.
Pestovanie: Vysádzajte do kvetináča alebo na záhradu zo semienka na jeseň alebo na jar, najlepšie na mieste s dostatkom slnka. Petržlen uprednostňuje vlhkú pôdu. Ak si všimnete, že listy žltnú, pridajte tekuté hnojivo na zvýšenie živín.
Rozmarín

Rozmarín sa dá využívať rôznymi spôsobmi na vonkajšie či vnútorne používanie. Obsahuje mnoho živín a minerálov, medzi ktorými majú silné zastúpenie omega-6 kyseliny a omega-3 kyseliny, rovnako aj vitamín C a viacero vitamínov skupiny B. Priaznivo vplýva na nervovú sústavu a rozmarínový olej pôsobí priaznivo aj na bolesti hlavy či proti únave. Rozmarín pomáha podporovať trávenie a priaznivo vplýva aj na zdravie močových ciest. Okrem toho má aj dezinfekčné účinky a pri vonkajšom používaní sa môže využívať pri liečbe rôznych kožných ochorení či poranení.
Použitie: Rozmarín sa dá využiť rôznymi spôsobmi na vnútorne aj vonkajšie použitie. V kuchyni je veľmi obľúbený na dochutenie pečenej zeleniny, skvele sa hodí k pečeným zemiakom a dodáva typickú chuť aj mäsovým pokrmom. Z rozmarínu si taktiež môžete pripraviť výluh či čaj a zároveň ho môžete využiť aj ako bylinku pri kúpeli, na čo vám poslúži niekoľko kvapiek rozmarínového oleja. Rozmarín taktiež skvele funguje ako prírodný repelent, a tak vás počas leta ochráni pred komármi či iným hmyzom.
Pestovanie: Vysádzajte do nádoby alebo veľkého kvetináča na priamom slnku. Rozmarín prežije väčšinou aj zo samotnej dažďovej vody a vydrží niekoľko rokov. Rozmarín môžete tiež pestovať ako „jedlý“ živý plot, pretože dokáže rásť pomerne široký a vysoký. Počas zimy je potrebné chrániť ho pred mrazom.
Mäta

Máte chuť na mätový čaj či osviežujúcu letnú limonádu? Mäta je ďalšou skvelou a obľúbenou bylinkou, ktorá by nemala chýbať v žiadnej záhrade. Mäta je bohatá na vitamíny A, B a C a taktiež minerály ako horčík, železo, fosfor, zinok, ale aj na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Mäta priaznivo vplýva na trávenie, dýchacie cesty a tiež zmierňuje príznaky pri zvracaní či nevoľnosti. Často sa využíva aj na utíšenie pri zápalových ochoreniach horných dýchacích ciest či pri kašli.
Použitie: Mäta sa najčastejšie využívaná pri príprave čajov, limonád či iných nápojov a drinkov. Využiť sa však dá aj napríklad do ovocných smootie či na osvieženie šalátov. Dá sa z nej taktiež pripraviť aj ústna voda na osvieženie dychu či esenciálny olej, ktorý sa využívajú napríklad aj pri aromaterapii.
Pestovanie: Mäta vyžaduje len trochu vody a môžete ju pestovať na slnku aj v tieni. Mätu je ideálne zasadiť do nádoby. Vyhnite sa však malým plastovým kvetináčom a radšej zvoľte veľký hlinený či kovový kvetináč, aby sa mohla rozrásť.
Bazalka

Ďalšou na vitamíny a minerály bohatou bylinkou je aj bazalka. Najväčšie zastúpenie z nich majú vitamíny A, B, C, E a K a taktiež minerály akým je horčík, vápnik, železo, draslík, zinok, selén či sodík a obsahuje taktiež omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Bazalka sa vyznačuje antiseptickými účinkami, pôsobí protizápalovo a proti vírusovo, pomáha pri boji s infekciami a pozitívne vplýva na obranyschopnosť organizmu. Pomáha udržiavať zdravý krvný tlak, znižuje stres a úzkosť a pomáha pri bolestiach hlavy.
Použitie: Bazalka je typická bylinka pre stredomorskú gastronómiu, no svojej obľube sa teší aj u nás. Jej použitie v kuchyni je rôznorodé a skvelo sa hodí k paradajkám a jedlám z nich pripravených, na dochutenie cestovín, polievok neodmysliteľne aj pizze. Bazalky sa taktiež dá pripraviť výluh, kloktadlo či dokonca aj bazalkový kúpeľ.
Pestovanie: Bazalka dobre rastie zo semien, keď je zasadená na plnom slnku. Pre svoj rast potrebuje dostatok slnka, tepla a vody. Uprednostňuje vlhkú, ale dobre odvodnenú pôdu a vyžaduje si časté prerezávanie na podporu rastu. Môže dosiahnuť výšku až 60 cm. Bazalku chráňte pred prievanom, ten jej nerobí dobre.
Pažítka

Pažítka je veľmi obľúbenou zeleninou a zvyčajne je súčasťou takmer každej záhrady. Je jemná cibuľová príchuť nej robí ideálnu bylinku osvieženie a zvýraznenie chutí pokrmov. Spomedzi vitamínov má veľké zastúpenie vitamín C ale aj vitamín E a K. Obsahuje minerálne látky ako je draslík, horčík, vápnik, fosfor ale aj železo a zinok. Okrem toho je tiež bohatá na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Pomáha udržiavať zdravé trávenie, pretože má antibakteriálne vlastnosti a dokáže eliminovať široké spektrum baktérií v tráviacom trakte. Pažítka tiež zvyšuje účinnosť absorpcie živín z jedla. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C pažítka tiež podporuje imunitný systém.
Použitie: Pažítka sa najčastejšie používa čerstvá a v kuchyni si nachádza široké uplatnenie. Môže sa používať pri príprava rôznych nátierok, polievok a omáčok ale aj zeleninových šalátov. Skvelo sa hodí k vaječným jedlám a často sa využíva aj pri zdobení a dochucovaní chlebíčkov.
Pestovanie: Pažítka sa skvelo hodí do črepníkov, no môžete z nej vytvoriť aj ohraničenie v záhrade. Vysádzajte počas zimy na miesto s dostatkom slnka. Pôdu udržujte vlhkú, no zabezpečte, aby bola dobre odvodnená.
Oregano

Oregano alebo inak pamajorán obyčajný je ďalšou veľmi obľúbenou bylinkou na dochucovanie jedál. Oregano okrem toho že dodáva chuť mnohým obľúbeným jedlám má tiež mnoho pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Obsahuje omega 3 a 6 mastné kyseliny, vitamín C, karotén a mnohé minerálne látky. Pomáha odstraňovať kŕče pri bolestiach žalúdka a čriev. Má utišujúci účinok na nervovú sústavu a pomáha taktiež pri nespavosti. Využívať sa tiež môže zvonku na podporu liečby vyrážok či svrbivých ekzémov. Pamajorán obyčajný zároveň uľahčuje odkašliavanie a utišuje kašeľ.
Použitie: Táto bylinka je typická pre kuchyňu južných krajín, akou je Taliansko, Grécko, či Španielsko, no jej používanie nie je výnimkou ani v našich končinách. Hodí sa k jedlám pripravených z paradajok, ako sú napríklad omáčky, guláš či polievky, ale aj pri príprave mäsa – obzvlášť podčiarkuje chuť jahňacieho a teľacieho mäsa. Oregano sa hodí tiež do šalátov, syrových jedál ale aj do jedál pripravených zo strukovín. Dá sa využívať čerstvé alebo sušené a môžete z neho pripraviť aj čaj a výnimkou nie je ani využívanie organového oleja.
Pestovanie: Oregano vyžaduje kombináciu slnka a čiastočného tieňa. Dobre sa mu darí v črepníku, ale aj voľne na záhrade. Nevyžaduje si veľa vody a čím viac budete zbierať, tým rýchlejšie a hustejšie porastie.
Tymian

Ďalšou vhodnou bylinkou do vašej záhrady je aj tymian. Skvelo dochucuje jedlá a taktiež prináša benefity pre zdravie. Tento voňavý trvácny polo-krík má protizápalové účinky a pomáha bojovať proti baktériám, plesniam či parazitom. Napomáha tiež pri liečbe problémov zažívacieho traktu. Je tiež výborný pri liečbe prechladnutia či kašľa alebo bolesti hrdla či iných infekcií v ústach.
Použitie: Tymian sa môže používať čerstvý aj sušený. Je vhodný ako korenie do polievok, omáčok, šalátov či plniek. Hodí sa na mäso, hydinu, ryby ale aj na pečenú zeleninu či zemiaky. Z tymianu tiež môžete pripraviť čaj či limonádu. Tymianový olej tiež účinne pôsobí ako repelent proti hmyzu.
Pestovanie: Dobre sa mu darí v črepníku, ale aj ako pôdna pokrývka tvoriaca v záhrade veľké trsy. Tymian preferuje pestovanie na chránenom mieste na plnom slnku. Tymian je k dispozícii v niekoľkých odrodách, ako napríklad vlnitý či citrónový tymian. Možno ho zbierať kedykoľvek počas roka.
Ktoré z týchto byliniek pestujete či využívate v kuchyni? A ktoré by ste chceli začať pestovať? Bylinky sú skvelým spôsobom, ako osviežiť a ochutiť obľúbení jedlá či nápoje a navyše prichádzajú s pridanou hodnotou. Väčšina byliniek je nenáročných na pestovanie, a tak si môžete rýchlo a jednoducho vytvoriť vlastnú bylinkovú záhradu, či už priamo v záhrade alebo v kvetináčoch na terase či v záhradnom altánku alebo domčeku .
Informácie na tejto webovej stránke slúžia len na všeobecné informačné účely. Všetky informácie na tejto stránke sú poskytované v dobrej viere, avšak neposkytujeme žiadne vyjadrenie ani záruku akéhokoľvek druhu týkajúcu sa presnosti, platnosti a úplnosti akýchkoľvek informácií na tejto webovej stránke.