Súri vás to? Pozrite si naše

Skladovky
Články

Záhrada v japonskom štýle? Prečo nie!

japonská záhrada so sochou Budhu

V záhrade nemusíme len pracovať, ale môže nám slúžiť aj ako dokonalé miesto na oddych. Ten pravý relax môžeme podporiť aj príjemnou atmosférou, ktorú si okolo seba vytvoríme. Či už radi oddychujete vo vašom záhradnom domčeku alebo altánku, pohľad na príjemné prostredie záhradky plné harmónie je na nezaplatenie. Dnes už nájdete záhrady v rôznych štýloch, či už je to klasický vidiecky štýl alebo aj modernejší minimalizmus. Svojej obľube sa však rovnako teší aj japonský štýl. Vďaka nemu si nielen vytvoríte príjemné a harmonické prostredie, ale vaša záhrada bude jedinečná. Inšpirujte sa niekoľkými tipmi, ako na záhradu v japonskom štýle.

Záhrada metaforou pre prírodu – sila symboliky

Prvým dôležitým krokom k tomu, aby ste si mohli vybudovať záhradu v japonskom štýle, je naučiť sa a vnímať symboliku prírody. Pomôže vám to k tomu, aby ste mohli vytvoriť harmonické prostredie. Ako však môžeme chápať symboliku prírody? Tak napríklad, štrková plocha v záhrade symbolizuje more, kamene a balvany zas predstavujú ostrovy na mori alebo hory a zelené rastliny odkazujú na japonskú prírodu. Vodné plochy v záhrade, napríklad vo forme jazierka či fontány, súvisia so životom a energiou. Už tu môžete vidieť, že záhrade v japonskom štýle budú prevládať najmä tieto tri spomínané prvky – kameň, voda a rastliny.

Okrem prírodnej symboliky sa pri japonskom štýle môžete stretnúť aj s číselnou symbolikou. Veľmi často sa využívajú čísla a presné počty prvkov v záhrade, či už rastlín, kameňov alebo doplnkov. Využívajú sa najmä nepárne čísla, pričom častá je kombinácia čísel 3, 5 a 7. Číslo 3 napríklad symbolizuje nebo, zem a ľudstvo.

Záhrady v japonskom štýle sa stávajú čoraz viac obľúbené. Dôvodom nie je len harmónia a pokoj, ktorý takáto záhrada ponúka. Záhrada v japonskom štýle je totiž niečím, čím sa môžete odlíšiť a vytvoriť si doma niečo skutočne jedinečné a originálne.

červený drevený mostík v japonskej záhrade

Menej je viac

Mnohokrát sa však môžete stretnúť s tým, že záhrady zariadené v japonskom štýle sú až prehnane preplnené rôznymi doplnkami, ako napríklad bonsajmi, lampami či farebnými rastlinami. Pri japonskom štýle je dôležité pamätať si, že v jednoduchosti je krása. Pokojne vám na záhrade stačí len jeden prvok, ktorý bude dominantný, často to býva napríklad altánok. Na zvyšok záhrady môžete zvoliť len nenápadné atribúty, ktoré budú záhradu dopĺňať a dotvárať pocit jednoduchosti a prehľadnosti. V podstate by ste sa mali zamerať na to, aby ste efektívne prepojili celok s detailmi, tak, aby všetko so všetkým súviselo a vytváralo harmóniu. 

Jednoduchosť v praxi

Ako však preniesť všetku túto teóriu do praxe priamo do vašej záhrady? Skúste sa zamerať predovšetkým na využitie takých materiálov, ktoré podporujú jednoduchosť. Skvelým príkladom je bambusový plot, ktorý môžete využiť ako obvod vašej záhrady. Je nielen prirodzeným, ale aj jednoduchým spôsobom, ako vylepšiť zmysluplný dizajn vašej záhrady. Okrem toho, bambus je obnoviteľný zdroj, ktorý spája prírodu s priestorom vašej záhrady. Do záhrady v japonskom štýle môžete začleniť aj malé kamenné chodníky. Môžete ich umiestniť okolo dominantných prvkov v záhrade, ako napríklad sôch či lámp. Jednoduchosť a minimalizmus môžete zároveň podporiť aj využitím už spomínaných kameňov či balvanov, ktoré nemusia byť vôbec opracované, práve naopak, neopracované kamene sa v japonských záhradách využívajú veľmi často. Nezabudnite však pri tom na spomínané nepárne zoskupenie prvkov v záhrade. Ak máte k dispozícii napríklad štyri kusy kameňa, môžete ich rozmiestniť ako tri a jeden. Veľmi často sa v záhradách v japonskom štýle využívajú aj štrkové alebo spevnené plochy a zároveň aj vyvýšené miesta, ako napríklad schodíky či skalky. Veľmi často sa v japonských záhradách vyskytujú aj jazierka a fontánky, prípadné iné prvky súvisiace s vodou. Využiť môžete aj rôzne doplnky, ako napríklad kamenné svietidlá,  zvonkohry, vázy či mostíky z dreva. Ale aj v tomto prípade netreba zabúdať na jednoduchosť. Japonská záhrada by mala byť o vytvorení harmónie, nie o gýčoch, preto si dajte záležať na výbere a vyhnite sa tomu, že vašu záhradku preplníte zbytočnými doplnkami.

japonská záhrada so záhradným altánkom

Aké rastliny vybrať?

Aby sme ale doplnili tretí prvok, okrem kameňa a vody sa pozrieme aj na rastliny, ktoré môžete vo vašej záhrade v japonskom štýle využiť. Za základné farby v japonskom štýle sú považované zemité farby a odtiene zelenej. Preto sa v záhradách v japonskom štýle často využívajú vždyzelené rastliny a ihličnaté stromy či kríky, kosodreviny ale aj trvalky. Nie sú to však jediné rastliny, ktoré môžete využiť. Do záhradky môžete zakomponovať aj japonské čerešne, sakury či magnólie. Skúste si do vašej záhrady v japonskom štýle zabezpečiť rastliny tak, aby vám v každom ročnom období záhradka prinášala niečo nové. Často sa využíva aj japonský javor alebo ginko. Chýbať by vo vašej japonskej záhradke nemala borovica. V Japonsku ju totiž považujú za symbol stability, dlhovekosti a ušľachtilosti. Využiť môžete aj bambusy, paprade ale aj okrasné trávy, ktoré majú v záhradách v japonskom štýle svoje nezameniteľné miesto. Z popínavých rastlín môžete vybrať napríklad hortenzie alebo zimolez. Zaujímavým prvkom, ktorý sa taktiež často využíva, sú aj záhradné bonsaje. Svoje miesto si často nachádza aj rododendron, ktorý si môžete vybrať z množstva odrôd. Obľúbeným prvkom v záhradách v japonskom štýle je aj mach. Keďže mach neznesie záťaž spôsobenú chôdzou, skúste pomedzi neho umiestniť ploché kamene, ktoré budú slúžiť na prechod. 

Chceli by ste aj vy originálnu a výnimočnú záhradu v okolí vášho záhradného altánku či chatky? Možno práve tento japonský štýl je to, čo hľadáte. Pri realizovaní záhrady v tomto štýle dbajte predovšetkým na jednoduchosť a spätosť s prírodou. Vyberte si to, čo sa vám najviac páči, tak, aby ste sa v záhrade cítili príjemne a aby vyhovovala vášmu vkusu aj životnému štýlu. Vyberte si rastliny či doplnky do záhrady v jednoduchosti a skúste sa pri zariaďovaní zamerať aj na spomínanú symboliku čísel. Záhrady v japonskom štýle sú totiž skutočnou oázou pokoja a harmónie, a tak sú tým pravým miestom, na ktorom môžete relaxovať a vypnúť od každodenných starostí. Tak prečo si takéto miesto nevytvoriť priamo doma?

magazín ďalšie odporúčané

Radosť z nákupu Ďalšie dôvody
prečo si vybrať nás

  • 3 ročná záruka v cene každého produktu
  • Ku každému produktu impregnat zdarma
  • Za každý predaný produkt vysadíme 10 stromčekov 
  • Facebook
    4,9/5
    85 recenzií
Záhradný domček SANTIAGO
Moderný altánok UTAH
Záhradný domček MONACO
Záhradný altánok OREGON
Záhradný domček SANTIAGO
Záhradný domček PULA
Záhradný altánok ARIZONA
Záhradný domček VALENCIA
Záhradný Domček PULA

Veľmi vyzdvihujem spôsob komunikácie. Rýchle reakcie, ústretovosť, informovanie zákazníka o všetkom. Chlapi- montážnici boli milí, ústretoví, slúšní. Super! Veľa zdaru Vám prajem!

Ján L

Skvelá komunikácia, poradenstvo, rýchle jednanie s firmou a výsledkom je nadherný altánok, s ktorým som nesmierne spokojná. Ďakujem a MôjAltánok vrelo odporúčam!

Terézia Šoltésová, Rokycany

Výborná robota, veľmi slušná trojica pracovníkov a za 8 hodín bola táto chatka postavená. Jednoznačne nás MojAltanok.sk prekvapili vysokou úrovňou svojej práce. Doporučujeme!

Zuzana a Maroš Oravcoví, Košice

Naša škola využila služby firmy MôjAltánok a musíme ju pochváliť za kvalitne odvedenú prácu. Žiaci a učitelia môžu altánok využívať bez obáv o svoje zdravie. Ďakujeme a vrelo odporúčame ďalším záujemcom ☺

Mgr. Daniela Ďurkovská, Bratislava Riaditeľka ZŠ Sokolíkova

Výborná komunikácia pri objednávke. S montážou sme boli spokojný, cena zodpovedá kvalite. Domček splnil naše očakávania, určite odporúčam ostatným.

Peter Sirotnak, Veľký Šariš

Profesionálny prístup, rýchla odpoveď, dobré služby, tovar splnil očakávania na 100%. Odporúčam.

Matúš Hovanec, Dovalovo

Záhradný altánok bol už dlhšiu dobu našim snom, preto sme veľmi spokojní s kvalitou, termínom dodania a montážou od tejto spoločnosti. Veľmi pekne ďakujeme za kvalitne prevedenú prácu

Michal Lacko, Stará Kremnička

Maximálna spokojnosť s komunikáciou. Vybavenie a termín dodania bol dokonca kratší, ako bolo dohodnuté a úplne top bola práca dvoch chlapov na stavbe samotného domčeka- z našej strany úplná spokojnosť. Ďakujeme!

Adela Birova, Choča

Bol som veľmi spokojný s prístupom ako aj s prácou pracovníkov priamo pri stavbe domčeka. S domčekom sme taktiež veľmi spokojní, úplne spĺňa naše predstavy. Vďaka.

Ján Gonda, Levice